Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Dukar och krockkuddar mot pisksnärtsskador

Ett projekt har utvecklat och krocktestat ett par prototyper till krockkuddar, som ska motverka skador i halsryggraden, s.k. pisksnärtsskador eller whiplash-skador. Projektet har också tagit fram bilstolar med inbyggda krockkuddar för nacken.
 
Skadorna i nacken uppstår när man blir påkörd bakifrån eller framifrån. Då kastas huvudet häftigt bakåt, från överkroppen, och slungas sedan framåt med en kraftig snärt. Ett vanligt nackstöd i bilen ger inte ett tillräckligt skydd mot dessa pisksnärtsskador, som ökat kraftigt. Nackskadorna utgör 60 % av alla invalidiserande skador (1994), och nära en tredjedel av de drabbade får men för livet.
 
Ett av de nackskydd som projektet tagit fram är en duk, som spänns fast på bilens nackstöd och ned längs hela stolsryggen. Vid en krock fångar duken upp både rygg, nacke och huvud på ett jämt och mjukt sätt och förhindrar att huvudet kastas så långt ifrån överkroppen när det slungas bakåt. Eftersom dukens material inte är så elastiskt som stoppningen i vanliga bilstolar, hindrar den även huvudet från att kastas så kraftigt framåt.
 
Projektet har också gjort om bilstolar och byggt in en luftkudde. Man har då tagit bort svankstödet, fjädringar och en stor del av stoppningen från stolen och istället klätt den med en uppblåsbar luftkudde i två delar. Om bilen blir påkörd trycks kroppen mot ryggstödet och den nedre delen av kudden. Trycket gör att den delen fylls med luft. Det fortsätter att pressa luften vidare upp i den övre delen, nackkudden, som i sin tur expanderar. Kudden tar då tar emot och dämpar huvudets hastiga rörelse bakåt. Luftkudden fyller även ut hålrummet mellan nacken och huvudet och därmed minskas också huvudets kraftiga släng från överkroppen.


Kontaktperson:
Thomas Lenz, Safeline, Automotive AB, Jordgatan 12,
702 23 Örebro. Tfn: 019-10 40 90
 
(Vägverkets beteckning: TR 80-A 95:2415, "Färdigställande av två kompletta bilstolar med nack-airbag)