Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Effekt av bältespåminnare i olika länder

En studie visar att bältespåminnare har mycket stor effekt på användningen av bilbälte. I Sverige skulle 75 liv per år kunna sparas om det fanns bältespåminnare i alla bilar.

Syftet var att studera bältesanvändningen i bilar med och utan bältespåminnare. Det ingick också att studera om effekten av bältespåminnare skiljer sig mellan olika europeiska länder. Detta skulle indikera att potentialen att rädda liv kan variera mellan olika länder.

Mätningarna gjordes i sex olika storstäder och länder förutom mätningarna i Sverige. Totalt ingick 11 160 bilar i studien, där bältesanvändning och bilmodell (årsmodell) registrerades. Bilarna delades upp i tre grupper: bilar med påminnare som uppfyller EuroNCAP:s specifikation, bilar med enklare påminnare som inte uppfyller EuroNCAP:s specifikation samt bilar utan påminnare. Den senare kontrollgruppen valdes ut så att den skulle vara likvärdig med gruppen bilar med påminnare i fråga om storlek och årsmodeller.
 
Studien visar att bältespåminnare har en dramatisk effekt på bältesanvändningen, vilket innebär att påminnaren har en mycket stor effekt på antalet döda och svårt skadade i trafikolyckor. I Sverige skulle ca 75 liv per år kunna sparas om alla bilar var utrustade med bältespåminnare. Inom EU skulle drygt 700 liv per år kunna sparas. Alla åtgärder för att öka antalet bilar med bältespåminnare är därför mycket viktiga.
 
Slutrapport, Effekt av bältespåminnare i olika länder (doc, 684 kB, öppnas i nytt fönster)
 


Kontaktperson:
Anders Kullgren, Folksam Forskning, 106 60 Stockholm, tfn 08-772 74 35,0708-31 68 35 , e-post anders.kullgren@folksam.se
(Vägverkets beteckning EK50A 2005:18957 ”Effekt av
bältespåminnare i olika länder”
Projektet avslutades i september 2006