Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Enklare och billigare alkoholdoftare från fordonskupé

Den s k ”Sniffaren” är en helt datoriserad apparat som monterad i fordonskupé automatiskt mäter alkoholdoften i kupén. Föraren sätter sig i bilen och kontrollerar att fönster och dörrar är stängda, vrider om startnyckeln och startar bilen. Efter ca 1 min kräver sniffaren ett blåsprov av föraren som då blåser lätt i det blåsmunstycke som finns monterat på Sniffarens frontpanel. Sniffaren värderar provet och om det är negativt (under 0,2 promillehalt) visas i fönstret (displayen) ”Blåsprov OK”.
 
Kommandoorden är: ”START”,  ”BLÅS” , ”Blåsprov OK”. ”Sniffarprov OK”, ”Blås igen”, ”Blåsprov ej OK” ”Bilen stannar om 2 min” samt ”Påtvingat Stopp”.
 
I Sniffarens frontpanel finns också ljud och ljussignaler som indikerar att ett blåsprov måste utföras. Om föraren vid start eller under körning utför ett positivt blåsprov visas i fönstret ”Blåsprov ej OK” samt ”Blås igen”. Om Sniffaren ej godkänner provet visas i fönstret ”Bilen stannar om 2 min” och i nästa skede texten ”Påtvingat Stopp”. Nu startar bilens varningsblinkers i alla fyra hörn och bilens el-system sätts ur funktion. Bilen kan nu endast startas med ett godkänt blåsprov från en nykter person.
 
Sniffaren är omprogrammerbar att möta de olika krav som förekommer på marknaden.


Kontaktperson:
Bert Nilsson, Box 238, 781 23  Borlänge
Tel: 0243-23 99 77, faxnr: 0243-23 99 77, e-post: info@bce.se.
(Vägverkets beteckning: FO 30 A 98:4589 ”Enklare och billigare alkoholdoftare från fordonskupé”)

Projektet slutrapporterades oktober 1999.