Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fästanordning för fordonsspecifik bilbarnstol i framsätet

Vid färd med bil är det klarlagt att det säkraste sättet för små barn är att åka baklänges. Detta på grund av att huvudet i förhållande till kroppen är stort och att kroppen ej är färdig-utvecklad. Genom att färdas baklänges kommer barnet vid en eventuell kollision att bromsas upp via ryggstödet som då fördelar kraften över hela ryggen, hals och huvud i ett och samma plan. Om man i stället åkt framlänges skulle kraften ha tagits upp via bälte över bröst korg och ej färdig utvecklade höftbenskammar. Man får då stora påkänningar på hals och huvud, med stora skador som följd. Skyddet i sidled är också bättre tillgodosett genom att huvudet är kvar i stolens skyddsområde. Detta är speciellt viktigt vid sneda frontal kollisioner.

Trots denna vetskap är det många barn som färdas i en framlänges lösning, och detta är enligt min bedömning orsakat av att det är förenat med större svårigheter att montera bilbarnstolen i baklänges läggen än framåtvänt. I en amerikansk undersökning av Kathleen Weber (A Review of Best Practice, Protection of Child Passengers. UMTRI Research Review July – September 2000, Vol 31, No 3) är 80 % av bilbarnstolarna felmonterade. Dock har inte all felmontering inverkan på funktionen vid en olycka, men ändå.

Min tanke med projektet ”Fästanordning för fordonsspecifik bilbarnstol i framsätet” har varit att i en instrumentbräda integrera en lösning som är så enkel att använda att ”alla” kan sätta dit bilbarnstolen rätt, det går inte att göra fel. Det ska också gå fort att både sätta dit den och ta bort den, så att om någon vuxen behöver platsen ska man inte dra sig för att plocka bort bilbarnstolen.

Med hjälp av medel från Trafikverkets skyltfond har jag fått möjlighet att ta fram en prototyp i fullskala. Den gjorda instrumentbrädan utgör den del som sitter framför framsätespassagera-ren och måtten har kontrollerats mot ett flertal verkliga instrumentbrädor. Med hjälp av den här framtagna prototypen kan jag visa att det går snabbt och enkelt med största möjliga säkerhet att montera en bakåtvänd bilbarnstol i passagerarsätet fram.

Slutrapporten är framtagen med ekonomiskt stöd från Trafikverkets Skyltfond.
Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författarna och överensstämmer inte med nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområde.

Slutrapport (pdf-fil, 201 kB, öppnas i nytt fönster)
Bilaga (pdf-fil, 23 kB, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson:
Christer Lönn, Gjörwellsgatan 15, 112 60 Stockholm, tel 070-634 74 90,
e-post: christer_lonn@hotmail.com

Trafikverkets beteckning: TRV 2010/86190 A ”Fästanordning för fordonsspecifik bilbarnstol i framsätet”.

Projektet beviljades hösten 2010 och slutrapporterades december 2011.