Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fortsatt bakåtvänt åkande för barn i bil

Med forskningsmedel från Vägverkets Skyltfond startades 2002 ett nationellt samarbetsprojekt med syfte att verka för ett fortsatt bakåtvänt åkande för barn i bil.

Svenska barn upp till treårsåldern har i huvudsak åkt bakåtvänt sedan mitten av 70-talet. Resultaten av detta har varit mycket goda. I början av 70-talet dödades varje månad ett litet barn som bilpassagerare. De 17 senaste månaderna har inget barn under 6 år dödats som bilpassagerare i Sverige.

Det bakåtvända åkandet är dock utsatt för ett starkt tryck från omvärlden. Den fria handeln och det ökande resandet gör att billigare, framåtvända bilbarnstolar med en klart sämre skyddseffekt kan komma in på marknaden även i Sverige. För att motverka detta behövs en stark medvetenhet hos föräldrarna om vad som är säkrast för deras barn.

I projektet har alla viktiga aktörer som myndigheter, organisationer och tillverkare medverkat. Man har gått igenom alla fakta och tagit fram nytt material som lagts ut på NTF:s webbplats. En affischkampanj kommer att starta i början av 2008.

På det internationella planet har vi lyckats få med oss European Child Safety Alliance, som är en viktig lobbygrupp i Bryssel. Man har analyserat  barnsäkerheten i 18 länder, och för att få högsta betyg för säkerheten för barn i bil, kräver man att landet har en lagstiftning om att barn upp till 4 års ålder ska åka i bakåtvända bilbarnstolar. Någon sådan lag har vi inte ens i Sverige, även om många kanske tror det.

Fortsatt bakåtvänt åkande för barn i bil (pdf-fil, 85 kB)    


 

Kontaktperson:
Thomas Turbell/Gunilla Sörensen, VTI, 581 95 Linköping
Tfn 013-20 40 00, e-post gunilla.sorensen@vti.se

(Vägverkets beteckning: EK 50 A 2001:24554  ”Fortsatt bakåtvänt åkande för barn i bil”)

Projektet slutrapporterat i januari 2008.