Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Isvarnare för fordon

I projektet har två isdetektorer som kan mäta vägunderlaget framför ett fordon utvecklats och levererats för ett forskningsprojekt hos Volvo. Isdetektorn är tänkt att kunna detektera och skilja torra vägytor från våta, isiga, ytor täckta av snö, slask eller skiktade is- och vattenlager. Detektorn monteras i ett fordon så att den ser väglaget framför fordonet och kan förvarna föraren om kommande hala vägpartier med den kan även monteras fast vid ett vägparti och förmedla information om vägunderlag för andra ändamål t.ex. styrning av varierbara hastighetsgränser.
 
I projektet har två fungerande prototyper utvecklats som möjliggör såväl tester av systemen monterade i en lastbil som i labbmiljö hos Luleå Tekniska Universitet. Prototyperna fungerar med en fullt acceptabel tillförlitlighet men med begränsad högsta detektionssträcka och vidareutveckling pågår.
 
Även andra svenska fordonstillverkare, transportbolag, universitet och statliga verk har visat stort intresse för att testa kommande prototyper av systemet för olika ändamål.
 


Kontaktperson:
Ulf Elman, Björnstigen 8, 170 72 Solna, tfn 0730-45 64 55, e-post Ulf.elman@sensice.com
(Vägverkets beteckning: EK50 A 2004:19481 ”Isvarnare för fordon”)
Projektet slutrapporterat november 2005