Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lastbilsvolta simulerar vältande lastbil

Göteborgs Trafikförening har som projekt byggt en s.k. lastbilsvolta. Lastbilsvoltan består av en upphängd förarhytt, som med hjälp av en elmotor kan lutas i 90 graders vinkel. På så sätt kan hytten fungera som en simulator, där man kan få en uppfattning om vad som sker och hur det känns när en lastbil välter.

Genom att låta lastbilsförare prova i simulatorn hur det känns att bli hängande i bilbältet när en lastbil vält, ville man påverka förare av tunga fordon att använda bälte. Utan bälte skulle fallet inne hytten bli 2,5 meter.

Lastbilsvoltan provades bland annat på en motormässa där förarnas uppfattning utvärderades med en enkel enkät. Enkätsvaren visar att många hade fått en ordentlig tankeställare av att prova simulatorn. Av de 139 personer som svarade på enkäten var det bara 2 personer som uppgav att de inte skulle använda bälte i fortsättningen. En övervägande del sade sig ha fått en ökad insikt om bältets betydelse. De flesta trodde också att lastbilsvoltan skulle kunna fungera som ett hjälpmedel för att påverka förare i tung trafik att använda bilbälte.

Lastbilsvoltan skall utvärderas löpande och har stationerats på en trafikövningsplats. Där används den som en del av fortbildningen för förare av tunga fordon. Målsättningen är att försöka nå så många lastbilsförare som möjligt genom uppsökande verksamhet på åkerier och lastbilsterminaler. Man hoppas också låta några gymnasieelever som tar körkort för tung trafik få prova lastbilsvoltan som en del i utbildningen.


Kontaktperson:
Trafikverket, Skyltfonden, tfn 0771- 119 119, e-post, skyltfonden@trafikverket.se


(Vägverkets beteckning: TR 70-A 98:6300, ”Lastbilsvolta”)