Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nytt system mäter däckens friktion mot vägen

Ett nytt system som mäter däckens friktion mot vägbanan har tagits fram av DTL Utveckling AB. Teoretiska studier och det faktum att bilförare ofta känner i ratten när det är halt gav idén till att utveckla och prova systemet.

För att prova teorin har projektet utrustat ett fordon med kraftgivare och rattvinkelgivare i framvagnen och med hastighetsgivare på kardanaxeln. Ur dessa mätdata har man sedan mätt däckens friktion på varierande väglag vid provkörningar och experiment. De insamlade mätvärdena har därefter bearbetats med olika matematiska modeller. Resultatet visar att det är praktiskt möjligt att mäta däckens friktion med det nya systemet.

Projektet har också tagit fram en metod för att bearbeta mätresultaten, så att det går att få en distinkt skillnad mellan körning på halt väglag och mycket halt väglag. Avsikten är att söka patent på metoden.


Kontaktperson:
Palne Mogensen, DTL Utveckling AB, Box 236, 182 06 Djursholm Tfn: 08-753 01 53, fax: 08-755 74 36, mobil: 070-855 35 72,
e-post: palne.mogensen@pmab.se

(Vägverkets beteckning: AL 30-A 95:8889, ”Nytt friktionsmätsystem”)