Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pilotstudie för implementering av alkolås

I början av 2004 startade Volvo Personvagnar projektet Pilotstudie för implementering av alkolås. Under två år har 60 bilar rullat med alkolås installerat.

Flera olika typer av bilar och användare har undersökts, från engångsanvändare till flergångsanvändare och experter. Från början var de allra flesta skeptiska till att ha ett alkolås installerat. De blev irriterade över de funktionella brister som alkolåset hade. De problem som framkom har varit uppvärmningstiden, blåsfunktionen, utseendet, placeringen och att alkolåset har gjort att folk känner sig kränkta.
 
Under hela projektet har testpersonerna via enkäter fått redovisa vad de tyckt och vad som kan förbättras. Efter projektet genomfördes även en uppföljningsenkät där attitydförändringen undersöktes. Den visade att efter hand som tiden gick så minskade de negativa reaktionerna. Den positiva attityden ökade med 150 procent och de negativa minskade med 50 procent, men trots det kan få tänka sig att installera alkolås.
 
Hela pilotprojektet har gett Volvo Personvagnar insikt om för- och nackdelarna med alkolås samt ett beslutsmaterial till att utveckla nästa generations alkolås i Volvobilar. Detta hjälper företaget att ta ytterligare steg mot en ännu trafiksäkrare bil.

 
Slutrapport Skyltfonden EK50A 2004-4861 (pdf-fil, 226 kB, öppnas i nytt fönster)

 

Kontaktperson:
John-Fredrik Grönvall, Acting Manager, Traffic Accident Research
Volvo Cars Safety Centre, Dept 91413, PV21, SE-405 31 Göteborg, tfn: +46-31 325 41 69, Fax:+46-31-59 59 22, e-post: jgronval@volvocars.com
(Vägverkets beteckning: EK 50 A 2004:4861 ”Pilotstudie för implementering av alkolås”)
 
Projektet slutrapporterades i november 2007.