Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Princip för fastsättning av bilbarnstol

Då utvecklingen av barnsäkerhetsutrustning reducerar risken för allvarliga skador, finns en potential att utveckla produkter som är mer användarvänliga, mindre komplexa och om möjligt bättre anpassade för speciella bilmodeller.

Den föreslagna idén erbjuder flera fördelar i förhållande till nuvarande system även inkl ISOFIX-lösningar. (ISOFIX har utvecklats för att enklare kunna montera en barnstol).  

En viktig utgångspunkt är att barn ska färdas baklänges i bilen.

Ett fastsättningssystem av barnstolen, som skall vara lätt att se och förstå och som innebär små modifikationer till bilens övriga struktur togs fram. Lång användningstid och en enkelhet att åldersanpassa var ytterligare en utgångspunkt samt komfort och bra benutrymme.

Här användes tekniken att fälla upp sätesdelen på bilstolen där bilbarnstolen monterades.

Det här presenterade förslaget är billigare och mindre komplext än motsvarande bakåtvända stol anpassad för ordinarie ISOFIX-fästen, men erbjuder ändå samma skyddsnivå.
  

Kontaktperson:
Björn-Åke Sköld Design AB, Box 7043, 600 07  Norrköping.
Tfn: 011-16 38 50,  faxnr: 011-23 80 85.
(Vägverkets beteckning: FO 30 A 98:2229 ”Princip för fastsättning av bilbarnstol”)

Projektet slutrapporterades november 1999.