Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rullningsindikator för fastfrusna släpvagnsbromsar

På släpvagnar som kopplas loss från dragbilen händer det ibland att släpets bromsar fryser fast. För att underlätta för föraren att upptäcka hjul med fastfrusna bromsar har en åkare konstruerat en rullningsindikator. Den består idag av en plasthållare med reflex som fästes på släpvagnens hjul. I skenet från dragbilens backlampor kan föraren enkelt se i backspegeln om något av hjulen inte roterar. VTI har utvärderat rullningsindikatorn och syftet med utvärderingen har varit att bedöma effekten hos rullningsindikatorn.

Ett försök har genomförts där material med olika reflexion testades under olika ljusförhållande.
Resultatet från försöket visar att tullningsreflexen fungerar bra. Med vanlig reflex eller hög intensiv reflex räcker det med liten extra lampa för att avgöra om hjulet är fastläst eller inte.
Som ytterligare positiva effekter av rullningsindikatorn kan nämnas den ökande synbarheten av släpet både i trafik och när släpet står parkerat på parkeringsficka utmed vägen.

 

Kontaktperson:
VTI, Anne Bolling, 581 95 Linköping, tfn 013-20 41 65, e-post: anne.bolling@vti.se
(Vägverkets beteckning: EK50A 2003:25067 ”Rullningsindikator för fastfrusna släpvagnsbromsar)
Projektet slutrapporterat i maj 2005.