Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Säkra terrängcyklar på den svenska marknaden?

En studie mot produktsäkerhetslagen.

SMP Svensk Maskinprovning genomförde under hösten 2007 och vintern 2008 ett provningsprojekt på uppdrag av Vägverkets skyltfond samt Råd & Rön. 10 cyklar avsedda för cykling i terräng provades i enlighet med den europeiska säkerhetsstandarden EN 14766 för terrängcyklar. De provade modellerna representerade prislägen från ca 1 900:- till 9 000:-.

För två av de provade cyklarna låg resultaten för alla komponenterna på eller över de i standarden angivna kravnivåerna för hållfasthet och bromsprestanda. För övriga cyklar låg resultaten för en eller flera av de provade komponenterna/bromsarna lägre än standardens krav. För en modell låg resultaten för 4 komponenter samt för bromsarna lägre än standardens krav.

En av projektets slutsatser är att medvetenheten om de nya europeiska säkerhetsstandarderna  bland cykelleverantörerna generellt sett ökat. Samtidigt finns det behov av förbättringar, i vissa fall av komponenter eller funktioner som är vitala för säkerheten. En cykel som tillverkats i enlighet med den europeiska säkerhetsstandarden EN 14766 förutsätts uppfylla produktsäkerhetslagens krav på att produkter ska vara säkra.

Detaljerade resultat från projektet kommer även att publiceras på
www.cykelfakta.nu

Säkra terrängcyklar på den svenska marknaden (pdf-fil, 2MB, öppnas i nytt fönster)

 

Kontaktperson:
SMP Svens Maskinprovning AB, Christian Wetterberg, Fyrisborgsgatan 3, 754 50 Uppsala  Tfn 018-56 15 07, fax 018-12 72 44, e-post christian.wetterberg@smp.sp.se

(Vägverkets beteckning EK50A2007:4879 ”Säkra terrängcyklar på den svenska marknaden – en studie mot produktsäkerhetslagen”)

Projektet slutrapporterat april 2008