Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Skolskjutslampor

Användning av skolskjutslampor har under en lång tid varit reglerat i trafikförordningen. Skyltarnas funktion är att uppmärksamma trafikanter på att här sker en transport av skolbarn och samtidigt varna för barnens ibland oberäkneliga rörelser runt detta fordon. Skyltarna med deras varningsbelysning är reglerad med krav på ljusintensitet, reflektionsförmåga och allmän konstruktion.  

Projektet föreslår förbättringar av skolskjutsskyltar för att förhöja säkerheten för transporterade skolbarn bl a förändring av reflektionsförmågan, tillägg av fluorescerande material, ökad intensitet och bättre ljusfördelning av lyktorna, ändrade placeringskrav av skylt på fordon.  

Projektet har utmynnat i ett underlag för utveckling av kraven på skolskjutsskylt framtaget i samarbete mellan SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och Flobykärran AB.
  

Kontaktperson:
Vägverket, Skyltfonden, tfn 0771- 119 119, e-post, skyltfonden@vv.se

Projektet slutrapporterades november 1999.