Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Snowbrake - alkolås för snöskoter

Sammanfattning

Under utvecklingen av Snowbrake har ett flertal fungerande lås monterats på olika typer av skotrar. Det första året har framtagna prototyper under korta stunder skett i praktiska fältprov. Plötsliga kortslutningar eller sönderkörning av elektroniken har varit vanlig. Elektroniken i Snowbrake är konstruerad så att varvtal/hastighet kan anpassas efter alla typer av skoter oavsett fabrikat, antal cylindrar eller hästkrafter. Låset tillåter körning i nödsituationer. Gränsen för nödfartsfunktion kan sätta still vilken hastighet man vill (vanligen 20 km/tim).
Snowbrake är nu en fungerande produkt och planeringen kan fortsätta. Några företag kommer att erbjudas möjligheten att prova produkten under en period.
 
Förfrågan ang. alkolåset har kommit från ett elkraftbolag som använder skoter och fyrhjulingar för sina inspektioner. Finland har visat intresse för alkolåset och dess användning.
Då testerna har skett i Sverige och Kanada kommer även Snowbrake att marknadsföras på den kanadensiska marknaden av ACS.
 


Kontaktperson:
Bengt Allo, Lärjungevägen 6, 136 69 HANINGE
 
(Vägverkets beteckning: EK50 A 1998:2319 ”Snowbrake ” Alkolås för snöskoter)
 
Projektet slutrapporterades 2004-05-17