Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utveckling av principlösningar till enkla och lätthanterliga cykelhjälmslås och bandjusteringsanordningar

Vår övertygelse är att det finns klara utvecklingsmöjligheter för enklare hantering av hjälmspännen, band och lås. De lösningar som ser mest framkomliga ut rent hanteringsmässigt är ett slutet band under hakan som man släpper ut och vränger framför huvudet. Oavsett om bandet förlängs med en variant på klockarmbandslösning(fig.C i rapporten), genom att förlänga bandet med ett bandlås under hakan (fig.A i rapporten) eller som på stora bilden nedan där bandet släpps upp på sidan (+fig.E i rapporten).

Bandslingekonceptet har rankats högt bland försökspersoner. Den variant nedan är den som medger stor bandände genom att den kan hänga från örat och nedåt. Konceptet medger även ett lås på sidan. Nackdelen är dock att det inte är godkänt enligt dagens EU-normer.
Bandslingeprincipen kan utformas så det klarar EU-normen, men fordrar då mer komplexa lösningar med lås undertill och längdjusteringar på var sida.

Allmänt ger bandlåset med lös bom en klar hanteringsfördel mot dagens spännen med fast bom. Dagens lösning är förstås lite enklare att producera, den klarar även dubbla band. Men det är just detta som skapar hanteringsproblemen: svårt att trä om dubbla band.

Den högst rankade lösningen i examensarbetet bygger på styva slingor likt de på hockeyhjälmar, vi tror dock att denna lösning blir både kostsam och klumpig, varför den inte förs fram huvudrapporten.

Vi kan bara hoppas att regelverket ses över för att medge lösningar för enklare hantering. När dagens hjälmtillverkare ser värdet av att erbjuda bättre band- och låslösningar för att få konkurrensfördelar. Då kommer de sannolikt att trycka på för att få förändringar i regelverket, även om det tar upp till fem år. Någon måste börja, kanske kan myndigheter arbeta för sådana förändringar.

Förstudie, cykelhjälmslås och bandjusteringsanordningar (pdf-fil, 615 kB, öppnas i nytt fönster)

Hjälmlås band, cykelhjälmslås och bandjusteringsanordningar (pdf-fil, 2 MB, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson:
Johan Larsvall, Idesign Sweden AB, Mälarvarvsbacken 14, 117 33 Stockholm
Tel 08-840800, fax 08-840403, e-post: contact@idesign.se, hemsida: www.idesign.se (öppnas i ett nytt fönster)

(Vägverkets beteckning: EK 50 A 2006:22283)

Projektet avslutades januari 2008