Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Voluntary Driving Information, VDI

VDI är ett koncept som bygger på att ge feed back till föraren om ditt körbeteende och skapa incentives för att köra klokt.

Olika vyer av samma data delas mellan olika aktörer och används för flera olika syften med målen att:

  • minska olyckor
  • reducera miljöeffekterna genom lägre bränsleförbrukning
  • reducera kostnader för såväl samhälle som individ och försäkringsbolag

Grunden i systemet är en ”drive recorder” i fordonet som registrera hastighet, varvtal, acceleration, retardation etc., vars data med jämna mellanrum överförs till en central databas. Föraren kan ta fram feed back rapporter via Internet. Den centrala databasen är tillänglig, enligt frivillig överenskommelse mellan ägaren och olika partners, att ta del av informationen för att skapa incitament om föraren att köra klokt.

En första systemversion som används i ett 20-tal fordon används som ett självstyrt lärkoncept där föraren lär i sin dagliga körning och via feed back och reflektion gradvis förbättrar sin körstil. Vi kan redovisa mätbar effekt som reducerad hastighet och minskad bränsleförbrukning i storleksordningen 10 %. Baserat på detta har vi sedan gjort demonstrationer för åkerier, försäkringsbolag, oljeföretag, körskolor.

Försök har inletts med att använda systemet på körskolor i Heavy Ecodriving.

Slutrapport, Voluntary Driving Information (pdf-fil, 427 kB, öppnas i nytt fönster) 

Kontaktperson:
Anders S Nilsson, ASN IT & Management Consulting AB, Edbergsgränd 5, 129 40 Hägersten, tfn 08-708 71 16, 070-588 35 16, e-post, anders@asn-it.com

(Vägverkets beteckning EK50A 2004:19104 “Voluntary Driving Information, VDI”)
Projektet avslutat i april 2006