Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Avstängningsskydd varnar vägarbetare

För vägarbeten som pågår kortare tid än under en dag, används en typ av lättare avstängningar för att dirigera om trafiken. Men det händer ändå att fordon kör igenom avstängningarna.

Detta innebär en stor risk för vägarbetarna. För att lösa problemet har Safe Traffic byggt ett varningssystem med medel från Skyltfonden.

Utrustningen har konstruerats för att vara säker, enkel att använda, lätt att flytta och snabb att montera. Den består dels av en radiosändare med sensorer, som monteras i en plastkon, dels av en mottagare som placeras i en skyltlåda. I lådan finns också lampor och en siren. När ett fordon kör på en kon eller är på väg in i ett arbetsområde, känner sensorerna i konen av detta. Radiosändaren i konen aktiveras då omedelbart och skickar iväg en signal till skyltlådan. Lampan sätter igång att blinka intensivt och sirenen börjar tjuta med en kraftig signal.

Signalen och lamporna varnar vägarbetarna så att de hinner sätta sig i säkerhet. Men de varnar också föraren, som av någon anledning missat tidigare varningsskyltar om avstängningen och kört igenom den. Med signalen får föraren en chans att rätta till sitt misstag.

(Vägverkets beteckning: TR30-A 95:10280, "Beskrivning, konstruktion och byggnation av avstängningsmaterial för trafikdirigering vid vägarbete")