Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Coming Through-bärgaren - bärgning av bil med motorcykel

Världens första motorcykeldrivna bilbärgare (Retriever). Produkten har genom en hopfällbar och dubbelt patenterad konstruktion möjlighet att på ett säkert sätt bärga bilar med hjälp av motorcykeln. Produktens fördelar ger ur ett samhällsperspektiv följande effekter:

  • Minskade miljöeffekter
  • Minskade samhällsekonomiska kostnader
  • Ökad trafiksäkerhet
  • Ökad välfärd

Projektets genomförande skedde i tre separata faser: Utveckling av produkten, godkännande av produkten på allmän väg samt testkörning av produkten där dess egenskaper och tekniska utformning testades. På detta sätt kan produkten under unika och optimala förhållanden jämföras med de traditionella bilbärgarna.
 
Från testkörningen kunde utläsas att Retrievern var avsevärt snabbare på plats än de traditionella bilbärgarna. Skillnaderna varierade från situation till situation, men i genomsnitt uppskattades framkörningstiden till hälften av en traditionell bilbärgares.

 
(Vägverkets beteckning: EK50A 2001:24891 ”Coming Through-bärgaren”)
 
Projektet slutrapporterat i november 2004