Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ecodoor/Basic Impact

Det finns för närvarande cirka 600 mil riksväg med viltstängsel.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

I dessa stängsel finns så kallade stutar vid anslutande vägar, det vill säga att stängslet går in cirka ett 20-tal meter på den mindre vägen och därefter upphör. På grund av detta är viltstängslet inget skydd för att vilt inte ska komma ut på vägen. Syftet med projektet är att öka den passiva säkerheten längs våra riksvägar genom helautomatiska portar som öppnar för bilar respektive människor, men inte för vilt. 

Resultatet blev att bilens tyngd används som kraftkälla genom hydraulik utan några ytterligare behov av varken solceller, elledningar eller fossila bränslen. Modellen är även flexibel igenom att den erbjuder passage åt både en bil åt gången och åt flera bilar åt gången. Modellen är även enkel, robust, återvinningsbar och kräver ett minimum av underhåll. 

Kontaktpersoner:
Vägverket, Skyltfonden, tfn 0771- 119 119, e-post: skyltfonden@trafikverket.se

(Vägverkets beteckning: TR 70 A 99:125 32 "Ecodoor")

Projektet slutrapporterades december 2001