Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hjälpmedel för synskadade - ett utvecklings- och demonstrationsprojekt inom trafiksäkerhet

Optical Sensors har utvecklat en prototyp som gör det möjligt för blinda och synskadade att lyssna av och höra visuell information.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

Den typ av information som annars bara visas på till exempel displayer, kopplas till en sändare, som via laser och elektronik omvandlar displayens text till talad information. En synskadad eller blind person kan då genom en liten högtalarförsedd mottagare "läsa av" den information som annars bara skulle vara förbehållen seende.

Genom att på detta sätt ge även blinda och synskadade den information som de seende i framtiden alltmer kommer att få tillgång till via displayer m.m., kan man till exempel öka säkerheten för synskadade i kollektivtrafiken. Andra möjliga platser där hjälpmedlet kan underlätta för synskadade är exempelvis på banken, posten eller sjukhus och andra ställen där information meddelas på en display.

Utvecklingsprojektet har samfinansierats med Optical sensors, Göteborg.

(Vägverkets beteckning: TR 00 97: 2215, "Utvecklings- och demonstrationsprojekt inom trafiksäkerhet")