Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kommunicerande ledstråk

Med tekniken kan synskadade vägledas på ett tryggt sätt. Genom att följa det i förväg utlagda stråket, skapas en möjlighet att på egen hand orientera sig över stora öppna ytor t.ex. torg, vänthallar, stationer, gångvägar med mera.

Att orientera sig med RFID-teknik ger stora fördelar för användaren och för väghållaren/fastighetsägaren. Som väghållare/fastighetsägare har man skyldighet att skapa god tillgänglighet för alla, och i detta fall för människor med synhandikapp eller se som har svårt att orientera sig.

RFID-tekniken är beprövad och använd inom andra verksamhetsområden t ex inom industrin.
Användaren kompletterar sitt hjälpmedel med en antenn som ansluts till en elektronikbox som användaren själv bär. Signaler i form av ett ljud eller vibration indikerar att man är på ledstråket. Då man kommer till den del av stråket som har ett hinder meddelas användaren med ett talat meddelande. Laddning av hjälpmedlet sker på samma sätt som en mobiltelefon.
 
RFID-tekniken kräver inte någon energi på de platser där den läggs. Det utlagda stråket kräver inget underhåll, den ligger passivt tills användaren, som laddar sitt personliga hjälpmedel, och med en radiovåg sänder och tar emot information kommer och väcker liv i systemet.
 
Hjälpmedlet är personligt och anpassas efter användaren behov. Talsyntesen programmeras på användarens språk.

Intelligent teknikkäpp för synskadade (doc, 24 kB, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson: Lars Larsson, Kommunicerande ledstråk, Övre Rävåsvägen 11, 691 35 Karlskoga, tfn 0586-536 98

(Vägverkets beteckning EK50A 2003:5833 ”Kommunicerande ledstråk”)
 
Projektet slutrapporterat mars 2006