Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Litteraturstudie av akustiska ledfyrar

Blinda personer som förflyttar sig i olika miljöer kan inte ta sikte på målet med hjälp av synen utan måste i stället använda sig av hörseln. Synskadade med synrest kan använda sig av kontraster i miljön som orienteringshjälp. Med hjälp av ljudfyrar som är placerade på torg eller på andra platser i gatumiljön kan synskadade som inte har några övriga orienteringspunkter att förlita sig på enklare hitta son väg.
 
Ljudfyrar fungerar antingen så att de aktiveras med en sändare som varje person bär med sig och som vid aktivering förmedlar informationen om platsen eller så sänds ett ljud konstant ut så att man kan lokalisera sig efter det.

På ett antal platser i Sverige har man testat att använda ljudfyrar. Förutsättningarna har varit mycket varierande och olika typer av placering av ljudfyrarna har tillämpats. Utav de försök som gjorts så uppskattas ljudfyrarna mycket av användarna.

(Vägverkets beteckning EK50A 2003:5934 ”Litteraturstudie av akustiska ledfyrar”)
Projektet slutrapporterat december 2004.