Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plastklot signalerar område för vägarbete

Ett projekt har utvecklat en prototyp för en anordning som kan signalera att ett område är avstängt för vägarbete.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

Prototypen bygger på samma princip som de flaggspel med reflekterande plastlappar på en plastlina, som idag används för att stänga av ett vägarbetsområde.

I den utvecklade prototypen har man ersatt plastlapparna med runda och reflekterande plastklot. Kloten går att ta isär och monteras för hand på plastlinan genom att de båda halvorna trycks ihop och kläms fast runt linan.

I projektet framhålls både miljömässiga och ekonomiska fördelar med att använda kloten istället för flaggspelen som avstängningsanordning. Ett flaggspel blir lätt blir trassligt och det byts också ut och slängs när det blivit smutsigt. Den nya anordningen med klot i miljöanpassad plast går däremot att återanvända, eftersom kloten går att ta isär och kan tas av linan för att rengöras. Samtidigt kan även linan göras ren från vägsmuts.

Vidare gör klotets form och reflekterande färg att ett billjus kan lysa var som helst på klotet och ändå reflekteras. Andra fördelar är att kloten är lätta att packa och förvara, eftersom de kan tas i sär och staplas i halvor. Linorna kan rullas ihop separat och behöver således inte heller de slängas.

Den framtagna prototypen har lämnats in till Vägverket för ett yttrande.

Kontaktpersoner:
Dennis Eilegård
Fiskarvägen 4
730 50 Skultuna
Tfn: 021-760 96
Mobil: 070-595 14 23

(Vägverkets beteckning: TR 30-B 95:9761, " Utveckling av avstängningsanordning vid vägarbete")