Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Provning av rörprofilräcken

Ett projekt har med medel från Skyltfonden provat ett enkelsidigt s.k. rörprofilräcke med två runda rör.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

Avsikten med proven var dels att studera hur räckets stolpar och rör samverkar, dels att få att få räcket godkänt efter europeisk standardnorm.

Rörprofilräcket är framtaget bl.a. för att minimera snödrev. Risken att man ska råka ut för en sladd minskar om snödreven blir mindre. En annan trafiksäkerhetsmässig fördel med räcket är, att eftersom det nedre röret placerats lägre än på vanliga räcken, så minskar risken för att framhjulen på ett fordon ska tränga in under röret och därför köra fast i räcket och kanske volta över. Dessutom är sikten genom räcket bättre. Det finns också möjlighet att på ett enkelt sätt anpassa räcket till högre säkerhetskrav och tyngre fordon, genom att bygga på det med fler rör på höjden.

Rörprofilräcket har godkänts och monterats bland annat på ramper vid
Högakustenbron.

Kontaktperson:
FMK trafikprodukter ab, Fredrik Andersson, Box 35,
195 21 Märsta. Tfn: 08-591 223 09, 592 590 41, fax: 08-591 223 01

E-post: Fredrik.Andersson@FMKtrafik.se

(Vägverkets beteckning: BY 20-A 94:7281, "Provning av rörprofilräcke")