Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Räckesplog

Syftet med projektet var att hitta en metod som förbättrar vintervägunderhållet både kvalitetsmässigt och ekonomiskt, framför allt där vägräcke finns. Och med det få en säkrare väg.

Detta har utförts genom att praktiskt plogning. Om man rensar räcket bättre och håller täcket renare från snö, kastar plogbilen snön genom räcket och det byggs inte upp någon snövall framför räcket. En annan viktig fördel med att rensa räcket är, när solen börjar verka på våren, tinar snön bort bakifrån runt räcket, detta för att man slipper vatten som rinner in på vägbanan och fryser till is under natten. Ytterligare en fördel med att hälla räcket rent från snö är att man minskar skador på räcket. Dessa uppkommer oftast av plogen, man ser inte var räcket är när det är täckt av snö, och så ”lägger” man slungan mot karmen och skadorna på räcket uppstår.

Slutrapport (pdf-fil, 245 kB, öppnas i nytt fönster)

Kontaktperson:
Jonny Eriksson, HEMA Verkstad AB, Hemmingsmarksvägen 139, 944 93 Hemmingsmark, tfn 0911-330 95 mobil 070-559 88 77

E-post: hema@mbox301.swipnet.se


(Vägverkets beteckning EK50A 2004:18772 ”Räckesplog”)
Projektet slutrapporterat juni 2006