Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Video om säker skotertrafik

Under vintern 1996-1997 ökade antalet dödsolyckor med snöskoter lavinartat och 23 människor omkom.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

Enligt polisen är sju av tio snöskoterförare som kör ihjäl sig påverkade av alkohol. Det finns också forskning som visar att okunnighet om grundläggande säkerhetsåtgärder ligger bakom många skoterolyckor.

För att lyfta fram dessa fakta och föra ut information till allmänheten har MHF Region Norr gjort en videofilm med information om säkerhet kring snöskoteråkande. Några av de säkerhetsaspekter som filmen tar upp handlar om såväl riktig personlig utrustning som riktig utrustning för skotern. Filmen innehåller också tips och råd om hur man beter sig om man överraskas av oväder och hur man uppmärksammar kyla och köldskador.

Man tar också upp alkoholens roll i skotersammanhang och presenterar fakta från aktuell forskning om snöskotertrafik. Andra områden som belyses gäller hänsyn till exempelvis rennäringen, till vilt och till andra människor som kan vistas i området. Dessutom berörs föreskrifter och aktuell lagstiftning kring snöskotertrafik.

Videon är 20 minuter lång. Den är tänkt att kunna användas i många olika sammanhang, t.ex. i skolorna, av kommuner och trafiksäkerhetsföreningar eller TV.

Video: ”Säker skotertrafik - rätt och slätt”

(Vägverkets beteckning: TR 70-A 97:9459, ”Videofilm ‘Säker skotertrafik’)