Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Viltslussen

Idén till Viltslussen bygger på tesen om att när ett vilt som kommit på fel sida om viltstängslet springer den längs med stängslet och vill söka sig in mot skogen igen.

Beskrivningen av projektet nedan är ett exempel på ett avslutat projekt som beviljats medel från Skyltfonden. Texten uppdateras därför inte. Datumet på sidan uppdateras däremot regelbundet.

”När jag körde längs E18 en morgon hade en hjort hade hamnat på fel sida viltstängslet. Den sprang stressat längst staketet och trafikradion ropade ut att man skulle köra försiktigt förbi. Dagen efter när jag åkte där så var olyckan ett faktum. En krockad bil och en död hjort. Det var då den första tanken kom om att skapa någon slags sluss som kan låta djuren få komma tillbaka till naturen på rätt sida om stängslet. Det faktum att det visade sig intill obefintligt med lösningar på detta problem som fick oss att vilja pröva vår idé".

Idén till Viltslussen bygger på tesen om att när ett vilt som kommit på fel sida om viltstängslet springer den längs med stängslet och vill söka sig in mot skogen igen. Om den hittar ett ställe eller blir ledd till tar den chansen att forcera och ”tränga” sig igenom för att komma till sitt habitat.

Vi har sammanlagt fått ut 14 st viltslussar. Väg 32 utanför Aneby 2st, Väg 23 Hamra/Rimforsa 4 st och E10 Mertainen/Kiruna 8 st.

Alla slussar är försedda med kameror för att mäta och analysera inte bara en eventuell genomgång utan också djurs beteende kring slussen, alla bilder rensas på folk och bokförs som rådata i Excel. Kamerorna kräver mycken översyn med batteribyten, datasamling, rengöring och borttagande av störande moment framför kamerorna som utlöser ibland 1000-tals spökbilder.
Vi har också i Aneby gjort modifieringar av viltslussen vid två tillfällen för att få den att se mera inbjudande ut, först så glesade vi på ribborna för att få den lite luftigare och sedan kom tanken att raka linjer inte hör naturen till så vi har gjort ett test på en viltsluss med oregelbundna ribbor, (lite grenformade).

Vi har inte haft någon genomgång i viltslussen men i projektgruppen har man dock kunnat konstatera att i vissa områden rör sig 9 % av det totala utbudet av djur på fel sida om stängsel (de djur som räknas i studien är älg, ren, rådjur, hjort och svin) en siffra som man på forskarhåll reflekterar över är större en man räknat med. Vi har också upplevt ett visst intresse av slussen även fast vi inte haft någon genomgång.

Efter avslutat projekt med medel från Skyltfonden avser vi att fortsätta utvecklingen av viltslussen samt sammanställning och utvärdering av material från de kameror vi fått upp. Det finns enligt vår mening fortfarande för lite sammanställt material för att göra dra slutgiltiga slutsatser av nyttan av slussen samt fortfarande en utvecklingspotential av produkten.

Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Skyltfonden, Trafikverket. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområde.

Rapport Viltslussen (pdf.fil, 1,3 MB, öppnas i nytt fönster)

Trafikverkets beteckning: TRV 2016/81400 ”Viltslussen”.
Projektet slutrapporterades april 2019.