Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Enkel karta över sträckningen mellan Malmö, Ystad och Simrishamn

Österlenbanan, Ystad–Simrishamn, förbättringsåtgärder

Vi gör nu stora insatser för att förbättra järnvägen mellan Ystad och Simrishamn. När vi är klara blir järnvägen robustare, störningarna på sträckan färre och din resa med tåg enklare.

Järnvägen mellan Ystad och Simrishamn är idag hårt belastad och har fått en kraftig trafikökning under de senaste åren.

För att förbättra järnvägens kapacitet kommer vi bland annat att införa fjärrstyrning, bygga mötesstationer i Gärsnäs samt möjliggöra samtidig infart och bygga ut plattformarna på Ystad bangård. Vi kommer också utföra underhållsåtgärder i samband med arbetet. 

Arbetet kommer att utföras i etapper. Den första etappen är hösten 2019. Järnvägen kommer vara avstängd på sträckan Svarte-Ystad-Tomelilla 9 september - 8 november. Mellan Tomelilla och Simrishamn är tågtrafiken avstängd från 9 september till och med 24 november. Buss kommer ersätta inställd tågtrafik. 

  • Länk till nyhet som förklarar vad projektet kommer bidra till samt om framtidsambitioner för sträckan.
  • Länk till nyhet där vi berättar hur arbetet går, några veckor in i avstängningen. 
  • I fliken Frågor och svar har vi listat de vanligast förekommande frågorna om projektet samt om avstängningen. 
  • Länk till informationsblad om arbetet och ersättningstrafiken (pdf-fil, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster)
  • Länk till karta över Ystads station och parkeringen vid Hamnplan. Länk till karta över Svarte station. På kartorna kan du se från vilka hållplatser som ersättningsbussarna och extrabussarna kör. Du hittar avgångstider och annan information i Skånetrafikens app.