Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cyklist på cykelbana

Dina val gör skillnad

De flesta bilresor är korta och sker med en ensam förare. Du kan bidra till att minska utsläppen genom att välja andra färdsätt, cykla eller gå, ta bussen eller tunnelbanan och välja tåget eller bussen vid längre resor.

En genomsnittlig dag förflyttar sig Sveriges befolkning sammanlagt 390 miljoner kilometer inom landets gränser på alla tänkbara sätt. Det motsvarar över 500 resor till månen och tillbaka. I snitt betyder det 40 kilometer per invånare och dag. Till detta kommer alla resor som görs utanför Sveriges gränser.

Tre fjärdedelar av den inrikes sträckan färdas vi i personbil. All vägtrafik svarar för en tredjedel landets koldioxidutsläpp och bidrar till växthuseffekten. Enligt Sveriges klimatmål ska utsläppen från inrikes transporter, utom flyg, minska med 70 procent till år 2030, jämfört med 2010. År 2045 ska utsläppen från hela transportsektorn vara netto noll.

Du kan också minska koldioxidutsläppen genom ett medvetet val av fordonsmodell och sedan köra den på ett sparsamt sätt. Att hålla hastighetsgränserna är också ett sätt att minska klimatpåverkan. Idag det finns många fordonsmodeller med låga utsläpp.