Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cyklist på cykelbana

Dina val gör skillnad

Lämna bilen hemma – en enkel åtgärd för bättre miljö.

En genomsnittlig dag förflyttar sig Sveriges befolkning sammanlagt 390 miljoner kilometer inom landets gränser på alla tänkbara sätt. Det motsvarar över 500 resor till månen och tillbaka. I snitt betyder det 40 kilometer per invånare och dag. Till detta kommer alla resor som görs utanför Sveriges gränser.

Tre fjärdedelar av den inrikes sträckan färdas vi i personbil. Bilarna svarar för en stor del av landets koldioxidutsläpp och bidrar i hög grad till växthuseffekten.

De flesta bilresor är korta. Ofta görs de med en ensam förare. Du bidrar till att minska utsläppen genom att välja andra färdsätt, till exempel att cykla eller gå för korta resor, ta bussen eller tunnelbanan för de mellanlånga resorna och välja tåget eller bussen för de längre resorna.

Du kan också minska koldioxidutsläppen betydligt mer än vad du kanske tror genom att köpa rätt sorts bil och köra den på rätt sätt.


Illustration med tåg, cyklister och gående
Transporter på järnväg är bland de minst miljöförstörande transporterna som finns i dag. Bara att gå, cykla eller segla kan tävla med järnvägen.

Fakta om våra resor

  • En genomsnittlig dag förflyttar sig Sveriges befolkning 390 miljoner kilometer inrikes.
  • 77 procent av alla dessa kilometer åker vi i bil (som förare eller passagerare), 8 procent med tåg, 8 procent med buss, spårvagn eller tunnelbana, 4 procent med cykel, moped eller till fots, 2 procent med flyg och 1 procent med motorcykel eller färja.
  • År 2012 reste 11,8 miljoner passagerare från svenska flygplatser till en destination utanför Sverige 2012, och 7,1 miljoner reste med flyg inom landet.