Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

cyklister och buss

Hållbart resande under byggtiden (Linda W:s ansvar, på remiss)

Du kan göra skillnad och avlasta trafiken under byggtiden. Genom att välja att gå, cykla eller åka kollektivt gör du både dig själv, trafiken och miljön en tjänst. För att underlätta ditt val arbetar Trafikverket med mobility management i byggskedet.

När Trafikverket börjar bygga om kan det tyvärr bli trångt att ta sig fram. Då behöver vi alla hjälpas åt för att få det att fungera. Syftet med Trafikverkets byggprojekt är att utveckla smart, attraktiv och hållbar infrastruktur för att underlätta livet i hela Sverige.

För att du ska kunna göra ett medvetet och hållbart transportval så krävs det att förutsättningarna för dina alternativ till ensamåkande i bil är mer attraktiva. Trafikverket arbetar ständigt med att hitta, utveckla och informera om dina valmöjligheter och skapa ett samhälle där människorna och godset ska komma fram i trafikmiljön – inte fordonen.

Så här kan du resa hållbart under byggtiden

  • Gå eller cykla – hälsosamt för både dig och miljön!
  • Åk kollektivt – passa på att jobba, vila eller läsa en bra bok istället för att köra bil varje dag!
  • Jobba hemma – lägg mindre tid på att resa och du får mer fritid efter jobbet!
  • Samåk – det är både billigare och mer hållbart att åka tillsammans!
  • Undvik rusningstid – sov en extra timme på morgonen och slipp trängsel och bilköer!

Samhällsnytta

Ditt val att resa hållbart innebär inte bara fördelar för dig, utan genom att göra hållbara transportval bidrar man även till samhällsnyttan. När fler väljer att gå, cykla eller åka kollektivt i områden som påverkas av infrastrukturprojekt bidrar det till att fler kommer fram, till mindre miljöpåverkan och ett hälsosammare samhälle i sig.