Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Alkolås vid rattfylleri

Alkolås som villkor i körkortet kan vara ett alternativ till att få körkortet återkallat vid rattfylleri.

Att delta i alkolåsförsöket påverkar inte straffet, utan den som deltar får ändå böter eller fängelsestraff.

Alkolås efter rattfylleri

Efter flera års försöksverksamhet infördes ett permanent system från den 1 januari 2012. Det nya systemet har ett starkare incitament för att delta, och konsekvenserna av att inte välja körkort med alkolåsvillkor blir mer kännbara.

Villkorstiden är ett eller två år. Den längre villkorstiden gäller för

  • den som dömts för grovt rattfylleri
  • den som återfallit i rattfylleri under de fem senaste åren

Användare ansöker till Transportstyrelsen om att beviljas ett körkort med villkor. De körkortsbehörigheter som omfattas i systemet är personbil, lätt och tung lastbil, buss, motorcykel och moped klass 1 (B, BE, C, CE, D, DE, A och AM). Beviljas körkort med villkor får man endast köra fordon utrustat med ett alkolås som är personligt och godkänt av Transportstyrelsen samt tillhandahålls av en av de leverantörer som Transportstyrelsen har godkänt. Myndigheten följer också personen under villkorstiden.

I villkoret ingår regelbundna läkarkontroller med provtagning samt kontroller och service av alkolåset och dess logg. Om villkorskraven inte uppfylls får man inte längre delta, och körkortet med villkor dras in. Användaren står själv för alla kostnader.

Transportstyrelsen godkänner leverantörer av alkolås.