Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Många olika tabletter och mediciner är sida vid sida.

Droger – så påverkar de

Det finns fler droger än alkohol som påverkar körförmågan.

Enligt trafikbrottslagen är det förbjudet att köra med ett narkotikaklassat ämne i blodet, förutom om en substans använts enligt läkares eller annan behörig receptutfärdares ordination. Men bilförare kan även dömas för rattfylleri om polisen uppmärksammar att de är så påverkade att de inte kan köra på ett betryggade sätt, trots att de följt läkares ordination.

Både sjukdomar och läkemedel kan påverka din uppmärksamhet och din reaktionstid. Det kan gälla utskrivna läkemedel på recept mot smärta, sömnbesvär, ångest, depressioner, epilepsi, allergi eller hosta, men även andra läkemedel kan påverka dig. Läkaren ska vid utskrivandet av trafikfarliga läkemedel upplysa sin patient om hur läkemedlet kan påverka reaktionsförmågan och förmågan att uppträda som trafikant. Apoteken har också ett informationsansvar när de lämnar ut dessa läkemedel till dig.

Använd bara dina egna läkemedel och den dosering som läkaren angett! Avstå om du känner dig påverkad av ditt läkemedel eller om andra i din omgivning tycker att du har påverkats.

Enligt trafikbrottslagen har du själv ansvaret för hur läkemedel påverkar dig i trafiken.

Narkotika, som till exempelvis amfetamin, cannabis, heroin och kokain, påverkar alla körförmågan. Gemensamt för de här drogerna är att de påverkar nervsystemet. De kan orsaka trötthet, dåsighet, nedsatt uppmärksamhet, sömnighet eller upprymdhet.

Narkotika skiljer sig från alkohol genom att de är olagliga att använda, inneha, tillverka och sälja. Det är också olagligt att framföra ett fordon drogpåverkad.

För att bli dömd för drograttfylleri ska ett narkotiskt ämne finnas i blodet. För att bli dömd för narkotikabrott räcker det att det narkotiska ämnet finns i urinen. Även för mindre narkotikabrott kan fängelse utdömas.