Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Babyskydd

Babyskydd används från att barnet är nyfött till cirka 9 månader.

Babyskyddet är säkert och bekvämt. I takt med att babyn växer kan du behöva byta till en större modell.

Babyskyddet ska vara lagom stort. Babyn ska vila stadigt och bekvämt, med skydd för hela huvudet. Observera att babybäddar och skyddsnät för barnvagnsinsatser inte ger fullgott skydd. Om du ändå väljer en sådan lösning ska barnet placeras med huvudet mot bilens mitt. Babyskydd, babybäddar och skyddsnät till barnvagnsinsatser ska vara Europagodkända och E-märkta.

Fram- eller baksätet

Babyskyddet placeras bakåtvänt i framsätet eller baksätet. För den som är ensam vuxen i bilen är det oftast tryggast att ha det lilla barnet bredvid sig i framsätet. Krockkudden på passagerarplatsen ska då vara urkopplad. Är man två vuxna i bilen är det säkrast om babyn och en vuxen åker i baksätet.

Bältet håller skyddet på plats

Babyskyddet ska sitta stadigt. Luta det inte för mycket. Barnet hålls på plats av det bälte som hör till babyskyddet, och själva babyskyddet sätts fast med bilbältet. Avståndet till instrumentbrädan, eller till sätet framför, ska vara så stort som möjligt. Bilbältets ”höftdel” dras i de flesta fall över babyskyddet och barnet medan ”diagonaldelen” dras bakom babyskyddet. Observera att det finns många modeller; följ anvisningarna noga.

Kontrollera noga

  • Barnet ska använda det bälte som hör till babyskyddet.
  • Bilens bälte som håller fast babyskyddet ska vara sträckt.
  • Babyskyddet är urvuxet när barnets huvud sticker upp ovanför kanten.
  • Barn ska aldrig sitta på passagerarplatsen med inkopplad krockkudde. Låt en auktoriserad märkesverkstad koppla ur krockkudden om du inte har en bil där du själv kan stänga av den med nyckel.