Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bakåtvänd bilbarnstol

Från cirka 7 månader till 4 år.

När barnet kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol. Den monteras bakåtvänd i framsätet eller baksätet. Kontrollera om stolen är godkänd för framsätes- eller baksätesmontering. Barnet hålls på plats av det bälte som hör till bilbarnstolen. Tänk på att det är större risk att barn skadas vid en kollision om de sitter i en framåtvänd bilbarnstol.

Följ monteringsanvisningarna

Den bakåtvända stolen monteras med speciella fästanordningar. Bilbältet hjälper till att hålla stolen på plats. I framsätet ska stolen oftast luta mot instrumentbrädan (aldrig mot vindrutan). På bilbarnstolar som ska användas i baksätet är det vanligt att stolen har stödben som står mot bilens golv. Observera att det finns många modeller; följ anvisningarna noga.

Vänd inte barnet för tidigt

Barn bör åka bakåtvänt så länge som möjligt. Stolen är urvuxen när barnets huvud inte får tillräckligt stöd, eller när viktgränsen har passerats. Då kan du behöva byta till en större bakåtvänd modell. För bilbarnstolar som är godkända för framåtvänd användning tas vanligtvis stolens bälte och fästanordning bort. Ett säkrare val är i stället en bältesstol eller bälteskudde som styr bältet ner över barnets höfter och lår.

Kontrollera noga

  • Bilbarnstolen ska vara Europagodkänd och E-märkt.
  • Bilbarnstolen monteras oftast med speciella fästanordningar. Belasta stolen och spänn banden så att stolen sitter stadigt.
  • Barnet ska använda det bälte som hör till bilbarnstolen. Sträck bältet. Se till att bältets ”höftdel” inte hamnar för högt upp. Det ska löpa över barnets lår, inte över magen.
  • Barn ska aldrig sitta på passagerarplatsen med inkopplad krockkudde. Låt en auktoriserad märkesverkstad koppla ur krockkudden om du inte har en bil där du själv kan stänga av den med nyckel.
  • Är du osäker på om stolen är godkänd för framsätes- eller baksätesanvändning, kontakta återförsäljaren.