Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bältesstol/kudde

Från cirka 4 år till 10–12 år.

Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat, behöver barnen lyftas upp för att bilbältet ska kunna kan skydda kroppen. Enligt lagen ska alla barn som är kortare än 135 centimeter använda en särskild skyddsanordning, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.

Se till att bältet hamnar rätt

Hjälp barnen att sträcka bältet rätt – nära halsen, över bröstbenet och ner över låren – inte över magen. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet. Försök att lätta på tjocka ytterplagg och dra bältets ”höftdel” under kläderna.

Stol eller kudde

Det är främst det höga ryggstödet som är skillnaden mellan bältesstol och bälteskudde. Om barnet sitter på en plats som saknar huvudstöd är bältesstolen bäst. Stolen hjälper också till att hålla bältet på plats när barnet sover.

Koppla ur krockkudden

Barn i framåtvänd bilbarnstol eller på bältesstol eller bälteskudde riskerar att skadas om de åker på en plats med inkopplad krockkudde. Det är först när barnet är 140 centimeter långt som det är säkert för barnet att sitta på passagerarplats med inkopplad krockkudde.

Kontrollera noga

  • Bilbältet ska hålla både barnet och stolen respektive kudden på plats. Sträck bältet.
  • Låt aldrig barnet ha bältet under armen.
  • Bältet ska vila nära halsen.
  • Se till att bältets ”höftdel” inte hamnar för högt upp. Det ska löpa över barnets lår, inte över magen.
  • Låt en auktoriserad märkesverkstad koppla ur krockkudden om du inte har en bil där du själv kan stänga av den med nyckel.
  • Bältesstolen eller bälteskudden ska vara Europagodkänd och E-märkt.