Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sidokrock

Euro NCAP:s sidokrockprov görs i 50 km/tim. Bilen träffas av en barriär monterad på en släde, som körs in i förarsidan på bilen. Barriären kan deformeras.

Som ett komplement görs också ett prov där en bil kolliderar med sidan mot en stolpe eller ett träd. Denna typ av krock orsakar många skador i framför allt Tyskland.

Vid sidokrockproven sitter en vuxen docka på bilens förarplats. Två barndockor sitter i baksätet.

Illustration av en sidokrock

Vuxendockans kropp  är indelad i zoner. När resultaten redovisas markeras zonerna i färger som visar hur väl olika kroppsdelar skyddas. Grönt innebär att skyddet är bra. Rött innebär att skyddet är dåligt och att risken därmed är stor för skador på den delen av kroppen.
 
I baksätet sitter två barndockor i bilbarnstolar. Den ena dockan är lika stor som ett barn på 1,5 år, den andra har samma storlek som en treåring. På den större dockan mäts accelerationen i bröstet vid krocken, på den mindre mäts även accelerationen i huvudet. Resultaten för barndockorna är en viktig del i bedömningen av bilens barnsäkerhet.

Illustration av människa som kör bil, grönt huvud, röd överkropp, gul midja och grön bak. 

 Grön box Bra 
 Gul box Tillfredställande
 Orange box Godkänt
 Brun box Svagt
 Röd box Dåligt