Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Säkerhet på fyrhjuling

Intresset för fyrhjulingar ökar, och som en följd av det ökar även antalet omkomna och skadade på fyrhjulingar. Vi behöver därför öka vår kunskap och förståelse för fyrhjulingar i transportsystemet och som ett nytt inslag i trafiksäkerhetsarbetet.

Säkerhet på fyrhjulingar

De som färdas på en fyrhjuling är i normalfallet oskyddade trafikanter, det vill säga de har ingen skyddande kaross. Även i lagliga hastigheter blir konsekvenserna stora vid en olycka. Det är därför viktigt att arbeta med att både förebygga olyckor och minska skaderisken vid en olycka.

Ny strategi presenteras

En ny strategi som fler aktörer står bakom ska ge en ökad säkerhet för dem som färdas på fyrhjuling. Strategin utgör ett viktigt verktyg för att kunna planera, samordna och utveckla verksamhet för att öka säkerheten för den som åker fyrhjuling. Strategin syftar också till att systematisera säkerhetsarbetet och öka samverkan inom området. I strategin kan du läsa mer om aktörernas utpekade insatsområden och vad de tänker göra på kort och lång sikt för att skapa förutsättningar för en ökad säkerhet för dem som färdas på fyrhjuling.

Vad är en fyrhjuling?

Fyrhjulingar är ett brett samlingsnamn på många typer av fordon. De fordon som ingår i begreppet har väldigt olika användningsområden – allt från yrkesmässigt i jord- och skogsbruk och inom kraftföretag till hobby och transportmedel på allmän väg. I detta sammanhang är "fyrhjuling" avgränsat till dessa fordon som har gemensamma grunddrag:

  • terränghjulingar
  • fyrhjuliga motorcyklar och mopeder
  • fyrhjuling registrerad som traktor (med tjänstevikt upp till 600 kg)
  • fyrhjuliga motorredskap (med tjänstevikt upp till 600 kg)oregistrerade fyrhjulingar

Läs mer om regler och risker gällande fyrhjuling

Köra fyrhjuling – regler och risker (Transportstyrelsens webbplats)
Fyrhjuling - terrängkörning (Naturvårsverkets webbplats)
Fyrhjulingar och barn (Länsförsäkringars webbplats)