Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cyklister och bilar på väg.

Foto: Mostphotos.com

Säkerhet på cykel

På de här sidorna hittar du information om vikten av att använda cykelhjälm och länkar för dig som vill veta mer om cykling. Att ersätta korta bilresor med säker cykling är ett bra sätt att spara miljön och förbättra hälsan.

Här kan du läsa om varför det är så viktigt att använda hjälm när du cyklar, hur din cykel ska vara utrustad för att vara en säker cykel samt få enkla råd om hur du ska sköta om din cykel.

Om olyckor på cykel

De flesta cyklister som omkommer gör det i kollision med bilar. Men av de som skadas allvarligt är singelolyckor, det vill säga då du själv cyklar omkull, den vanligaste olyckstypen. Orsaker till olyckor kan vara ishalka, löst grus, löv, ojämn väg eller att något är fel på cykeln.

När någon kör omkull med cykel är det oftast huvudet som får den värsta smällen. Då kan hjärnan få skador som finns kvar hela livet. Därför behöver både barn och vuxna ha hjälm när de cyklar.