Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cykelhjälm

Om cykelhjälmar

Alla som cyklar kan råka ut för en olycka. Varje år skadas ca 2000 cyklister allvarligt i trafiken och varje år omkommer 20–30 cyklister. Därför är det viktigt att du aldrig cyklar utan hjälm.

De flesta cyklister som omkommer gör det i kollision med bilar. Men av de som skadas allvarligt är singelolyckor den vanligaste orsaken, det vill säga då man själv cyklar omkull. Orsaken kan vara ishalka, löst grus, löv, ojämn väg eller något fel på cykeln.

När någon kör omkull med cykel är det oftast huvudet som får den värsta smällen. Då kan hjärnan få skador som finns kvar hela livet. Därför behöver både barn och vuxna ha hjälm när de cyklar. Om du som vuxen använder hjälm är du också en bra förebild för dina och andras barn. Eller så får du försöka förklara för dem varför ditt huvud skulle vara mindre ömtåligt än deras.

Cykelhjälm halverar risken för huvudskador

Huvudskador är den vanligaste skadan som orsakar dödsfall hos cyklister. Nästan hälften av de mycket allvarligt skadade cyklisterna har huvudskador.

Cykelhjälmen minskar risken för huvudskador med minst 50 procent. Om alla använde cykelhjälm skulle antalet omkomna kunna minska med 25 procent.

Välj grönt spänne

Till barn under sju år bör du välja en hjälm med grönt spänne eftersom det är konstruerat för att lösa ut vid den belastning som uppstår om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen i samband med lek. Det löser däremot inte ut om barnet till exempel faller av cykeln och slår i marken.