Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Människor vid plankorsning med skylt.

Plankorsningar – korsningar mellan väg och järnväg

Korsningar mellan väg och järnväg i samma plan kallas plankorsningar. Trafikverket verkar för att minska antalet plankorsningar och öka säkerheten vid de som finns kvar.

Det finns 9000 plankorsningar i Sverige, och Trafikverket ansvarar för 6600 av dessa. De med mest trafik har bommar, men det finns även oskyddade på platser där endast ett fåtal människor/fordon passerar.

Tåget hinner inte bromsa

Varje år omkommer drygt 10 personer i plankorsningsolyckor. Respektera de varningsanordningar som finns vid plankorsningen. De är till för din säkerhet. Ett tåg kan ha en bromssträcka på över en kilometer och hinner inte stanna före en plankorsning.

Ökad säkerhet

Plankorsningsåtgärder minskar antalet olyckor, men kostnaderna är höga och behovet är större än vad pengarna räcker till.

Vid större banupprustningar samarbetar vi med markägare och kommuner för att ta bort plankorsningar, alternativt leda om trafiken till en säkrare plankorsning eller helst en planskild korsning. På de plankorsningar som blir kvar ökar vi skyddet till bommar.

Nya järnvägssträckor byggs utan plankorsningar.