Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafiksäkerhetskameran på vägen

Trafiksäkerhetskameran är i princip ett skåp som innehåller ett mätsystem med olika komponenter.

Skåpet har krocktestats för att klara Europadirektiven för krocksäkerhet och är försett med larm för både åverkan och driftstörningar.

Mätsystemet i trafiksäkerhetskameran består av:

  • radarsensor för hastighetsmätning
  • digital kamera för fotografering av fordon, registreringsskylt och förare
  • fotoblixt
  • dator för styrning av systemets olika funktioner och överföring av bild- och mätinformation.

Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade. Med hjälp av radar mäts fordonets hastighet. Om den överstiger hastighetsgränsen kan en bild av fordonet, föraren och registreringsskylten. Bilden kompletteras med information om bland annat tid, plats och fordonets hastighet som krypteras och skickas automatiskt till polisen. Kameran fungerar både dag och natt under hela året.

Trafiksäkerhetskamerans mätsystem mäter trafikflöden och registrerar tid och hastighet för förbipasserande fordon även när den inte är aktiverad. Denna information blir underlag i trafiksäkerhetsarbetet som kommer alla trafikanter tillgodo.

Vägmärke för kamerorna

Inför varje kamera finns ett vägmärke med en kamera. Vägmärket betyder att "automatisk kamera eller motsvarande används på en plats eller vägsträcka för övervakning, beskattning eller avgiftsbeläggning av trafiken" (ur vägmärkesförordningen).

Märket betyder att kameran kan registrera personuppgifter enligt personuppgiftslagen, lagen om vägtrafikregister eller annan registerlag.