Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Polisens utreder

Polisens utredningsenhet utreder de hastighetsöverträdelser som trafiksäkerhetskamerorna har registrerat.

De bilder och den information som trafiksäkerhetskameran registrerar krypteras direkt i kameran och dekrypteras när polisen påbörjar en utredning. I varje utredning använder polisen ett anpassat datasystem, med tillgång till ett flertal register, bland annat vägtrafikregistret och körkortsregistret.

Rättssäker hantering av uppgifter

Alla uppgifter som kamerorna registrerar vid hastighetsöverträdelser behandlas enligt högt ställda säkerhetskrav hos polisen och andra rättsvårdande myndigheter.

Föraren är ansvarig för att hålla rätt hastighet på vägen. När man närmar sig en kamera mäter den bilens hastighet med hjälp av radar. Trafiksäkerhetskamerorna fotograferar bara de fordon som kör för fort. Tack vare skyltarna som visar att det finns trafiksäkerhetskameror uppsatta, får varje förare möjlighet att anpassa hastigheten i tid.

Krypterad information för informationssäkerhetens skull

Alla uppgifter som samlas in tillsammans med ett foto från en trafiksäkerhetskamera krypteras direkt vid mätningen innan de sänds till polisen.

Polisen dekrypterar informationen och påbörjar en utredning. Under utredningen har endast polisen tillgång till ärendet och all information.

Bara föraren kan bötfällas, inte ägaren.

Flöde trafiksäkerhetskameror