Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Aktuell forskning

Att minska transporternas negativa klimatpåverkan är en av de största utmaningar vårt samhälle står inför. Trafikverket investerar därför i ny kunskap och utveckling för att konflikten mellan klimatmål och transportbehov ska hanteras på ett bra sätt.

Med nya lösningar, inte minst genom digitaliseringen, kan vi bidra till en effektiv planering av resor och transporter i ett säkert men också hållbart transportsystem.

I kombination med medvetna val av trafikslag och fordon med låg bränsleförbrukning finns goda möjligheter att påverka utsläppen så att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Om du klickar på rubrikerna till höger kan du ta del av några satsningar Trafikverket gör inom olika områden. Det finns både forskning som bidrar till att transportsystemet förnyas och projekt som kan förbättra dagens system. Såväl järnvägar, vägar, sjöfart och luftfart kommer att behövas även i ett fossilfritt transportsystem och Trafikverket planerar och främjar forskning inom samtliga trafikslag.