Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Enter-knapp.

Öppna data

Trafikverket samlar digital information om våra vägar, järnvägar och färjor i databaser. Denna anläggningsdata och data om trafikinformation erbjuder vi till andra aktörer – tredjepartsutvecklare – som vill utveckla produkter eller tjänster.

Samtidigt bedriver myndigheten forskning om öppna data. I forskningen har utvecklarna intervjuats och redogjort för vilka vanliga hinder som finns i faser som idéutveckling, implementering, lansering och leverans när de hämtar öppna data från Trafikverket eller Samtrafiken. Det kan vara att datan inte följer internationella standarder och format, att licensregler är otydliga eller dokumentationen om hur datan ska användas är bristfällig.

För stödja utvecklarna krävs ibland ett annat förhållningssätt från Trafikverkets sida, och en förmåga att interagera med aktörer som är snabba och arbetar i nätverk snarare än hierarkiska strukturer. Arbetet med öppna data hämtar principer från öppen källkod, där arbetet bygger på öppenhet, delaktighet och samarbete. Innovativa lösningar skapas när flera parter delar kunskap och arbetsmängd, och nyttan från början inte alltid är uppenbar.

Forskningsprojektet fortsätter med intervjuer av avtalskunder inom järnvägen. De första projekten skedde i samarbete med Victoria RISE-institutet, det senaste med organisationen Clear Byte.