Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Autonoma mätfarkoster

Självkörande fordon är ett hett område inom forskningen, vare sig det gäller fordon på land, i luften eller till sjöss. Ett forskningsprojekt behandlar hur autonoma farkoster kan mäta sjö- och havsbotten och bidra till bättre sjökort.

Forskningen har skett i olika etapper och utvecklats från ett arbete där en enda farkost systematiskt kartlägger en sjö eller havsbotten till att flera farkoster gör det tillsammans och kommunicerar med varandra under tiden. Forskarna utvecklar en metodik med nya styrsystem och matematiska algoritmer som gör att farkosterna kan komma överens utan mänsklig interaktion och bli listiga tillsammans.

Forskarna tar fram system som är robusta, energisnåla och håller en hög precision. Farkosterna kommunicerar sinsemellan och täcker ett område på ett smart sätt, och kan hantera situationer som uppstår, t.ex. att en farkost får slut på bränsle. Arbetet är en gren inom området artificiell intelligens och maritim robotik.

Själva mätningen sker genom ekolodning, där en ljudpuls skickas ut från farkosten som sedan mäter tiden det tar för pulsen att studsa mot sjöbotten och reflekteras tillbaka. Denna tid motsvarar avståndet till botten.

Arbetet ska på sikt bidra till att denna metodik och dessa system kan användas av Sjöfartsverket för att mäta grunda vatten och förbättra sjökort.