Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hållbar turism

Trafikverket bedriver forskning inom området Hållbar turism. På den här sidan presenterar vi aktuella forskningsprojekt.

I ett forskningsprojekt har forskarna bland annat studerat hur turisternas efterfrågan ser ut, hur den nationella, regionala och lokala planeringen fungerar och även undersökt hur samhällsekonomiska analyser kan användas. Turister och planerare i Åre, Sälen, Kiruna och Vimmerby har intervjuats.

Ett delprojekt har använt GIS, geografiskt informationssystem som samlar in, analyserar och presenterar geografiska data. Med hjälp av GIS har forskarna tagit fram ett index som kan hjälpa en kommun eller ett företag att förutsäga var nya hotell, restauranger eller annan service bör lokaliseras på ett turistmål för att turisterna i så stor utsträckning som möjligt ska kunna använda kollektiva transporter mellan boende och besökspunkter som till exempel restauranger och mataffärer. Åre har använts som modellkommun.

Studien visar att turisterna vill ha bekvämlighet och tillgänglighet till många besökspunkter inom en destination. Goda möjligheter att transportera sig utan egen bil är en förutsättning för att bil ska väljas bort. Bra möjligheter att resa till och från en destination med alternativ till egen bil har också stor betydelse för hur resandet fördelar sig mellan olika färdmedel.

Projektet är ett samarbete mellan Trafikverket som finansierar och Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, Högskolan Dalarna och företaget Ecologize.