Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lågt tågset med godsvagnar.

Shift2Rail – ett gemensamt europeiskt järnvägssystem

EU-projektet Shift2Rail tar ett helhetsgrepp om järnvägens utveckling i Europa. Målet är att på ett hållbart sätt stärka den europeiska industrin, att skapa jobb och att utveckla järnvägssystemet för att möta morgondagens transportbehov.

Järnvägen ska vara ett inkluderande, prisvärt och tillgängligt alternativ för resor och transporter. Järnvägen är det mest miljöanpassade transportsättet och därför är satsningarna på en konkurrenskraftig järnväg ett angeläget uppdrag för Trafikverket.

Sverige ska vara med och skapa lösningar för hur kapaciteten i järnvägssystemet kan nyttjas så effektivt som möjligt. Sverige ska också bidra till att utveckla metoder för prediktivt underhåll där sensorer i anläggningen och i fordon ger signal om när de behöver bytas ut eller repareras. Shift2Rail har också fokus på effektivare godstransporter, bland annat genom att skapa förutsättningar för längre och tyngre tåg, samt ökad automatisering och digitalisering.