Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Drive Me – pilotprojekt för autonom körning

Utvecklingen går fort inom hela fordons- och transportindustrin. Digitalisering och självkörande fordon är megatrender som påverkar hela vårt samhälle och inte minst hur vi planerar för framtiden.

För Trafikverkets del är det viktigt att ha god överblick över utvecklingen för att vara förberedda och anpassa infrastrukturen på ett sätt som främjar trafiksäkerheten, minskar miljöpåverkan och ökar kapaciteten i vägnätet. Därför investera vi i forskning och medverkar i olika forskningssammanhang.

Simuleringar vid KTH har visat att om man ersätter de 136 000 personbilar som körs i Stockholm varje dag med självkörande taxibilar med plats för fyra passagerare skulle det räcka med 9 700 fordon. Om fordonen dessutom drivs fossilfritt och framförs säkrare, ja då kan man se att Drive Me-projektet är en viktig pusselbit i forskningen för morgondagens transportsystem.

Kan vi avstå från den egna bilen?

Men det finns stora utmaningar på vägen och många frågeställningar som måste utredas. Till exempel om vi är beredda att ändra vårt beteende? En förutsättning för exemplet ovan är att vi går med på samåkning och, i en förlängning, ökad grad av delningsekonomi som bilpooler. Det innebär att vi avstår från ett av de senaste århundradets stora statussymbol - den egna bilen.

Forskning och utveckling inom projektet sker i samverkan mellan Trafikverket, Volvo Car Group, Lindholmen Science Park, Chalmers Tekniska Högskola, Autoliv och Göteborgs stad. Drive Me är världens första storskaliga pilotprojekt för autonom körning.