Program Elvägar - Trafikverket

Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Program Elvägar

Trafikverket investerar i kunskap och utveckling för att hantera konflikten mellan klimatmål och transportbehov på ett bra sätt. Elvägar kan vara ett komplement i morgondagens fossilfria transportsystem.

Inom ramen för Fordonsstrategisk Forskning och Innovation, FFI, testar Trafikverket två olika lösningar för elvägar för tung trafik. Utanför Sandviken på E16 testar Region Gävleborg en teknik som innebär att en strömavtagare på lastbilshyttens tak matar ner strömmen från en luftledning till lastbilen. Vid Arlanda testar RUAB (Rosersbergs Utvecklings AB) en elskena i vägbanan som driver och laddar fordonen under resan.

Vid sidan av de pågående testerna krävs ytterligare studier för att få en helhetsbild kring elvägar. Trafikverkets Program Elvägar utreder ett flertal områden som miljöeffekter, kraftförsörjning, drift, underhåll och regelverk. Hur transportsektorn och enskilda transportörer påverkas, inte minst ekonomiskt, är också en viktig fråga som utreds.

Fordonsstrategisk Forskning och Innovation- FFI, är ett samarbete mellan staten (VINNOVA, Trafikverket och Energimyndigheten) och fordonsindustrin om att gemensamt finansiera forsknings-, innovations- och utvecklingsaktiviteter med fokus på områdena Klimat & Miljö samt Säkerhet. Bakgrunden är att utvecklingen inom vägtransporter och svensk fordonsindustri har stor betydelse för tillväxt.